Iskolánk
Miért Waldorf?
Iskolát építünk!
Jelentkezés iskolánkba
Kapcsolat
Állás
1% !!!

Húsvét

HÚSVÉT ÜNNEPE

Marjan van Zeyl – A nyúl és a Hold

Húsvét ünnepe mindig a tavasz-kezdet utáni első vasárnapra esik, az időpontja tehát az égi történésektől függ. A sötét tél után a nap ismét magasabban áll, mint a hold. A sarlója a húsvét előtti időszakban szinte, mint egy kehely, vízszintesen fekszik. Szép húsvéti előkészület lehet, hogy megnézzük az égbolton megjelenő "hold-kelyhet". A nyúl képét a hold-erőkkel hozzák összefüggésbe a keleti legendák, míg a tojás a nap-erőkkel áll kapcsolatban.

A húsvét egyik legfontosabb motívuma a keresés. A tojás a halálnak és a feltámadásnak egyik szimbóluma. Nem látszik benne, mennyi életerőt rejt magában. A húsvéti tojásban az a különös, hogy festékkel díszített, és el van rejtve; nem ajándékba kapjuk, hanem meg kell keresnünk. A tojásokat a húsvéti nyúl hozza, akinek arany szőre van és húsvét reggel után eltűnik, csak egy nagyon különleges nyúl lehet méltó arra, hogy húsvéti nyúl legyen. A nyúl különösen a testvériség erényével tűnik ki.

A felnőttek számára is létezik húsvéti tojás, megoldatlan problémáikban, és rendezetlen dolgaikban. Ha ott keresünk, lehet, hogy teljesen új szemléletre vagy életminőségre találhatunk.

A tojás és a nyúl ismertebb képei mellett a búzaszem jelképe hordozza talán a legtökéletesebben a húsvéti elvet: "Veszítsd el az életed, hogy megnyerhesd”.  A búzaszemnek maradéktalan és ösztönös áldozatkészsége van. Csak ha meg tud halni, nem vész el, hanem segítségével új élet keletkezik. A halál itt nem értelmetlen pusztulásként jelenik meg, hanem értelmes lemondásként saját formájáról, hogy új formát hozzon létre. Ez egy átváltozás kezdete, a feltámadás előfeltétele.

Forrás: Annette Stroteich: Húsvéti levél szülőknek

© 2014 Pátyi Waldorf Iskola PWI
powered by Z3 BUILDER